26 mars 2024

2 min läsning

Sport

Världsklass på läktarna – De bästa fansen i Sverige

Även om Allsvenskan inte är en av de högst rankade ligorna rent fotbollsmässigt, håller supporterkulturen hög europeisk klass. Många arenor är fullsatta vecka ut och vecka in, och ramsorna ekar tätt från minut ett. Mer passionerade fans får man leta, där varje klubb har sin egen unika supportergrupp. Här kommer en liten lista med några av de bästa fansen i Sverige.

IFK Norrköping fotbollsupporters på läktaren under en match i Allsvenskan i maj 2023.

Peter Holgersson/ Bildbyrån

Hammarby IF
Här kommer hjältarna från Söder. 'Bajen Fans' är en av Sveriges mest ikoniska supportergrupper, kända för att låta mest och bäst, oavsett om Hammarby spelar hemma eller borta. De är ofta i toppen av publikligan varje år, även under åren i Superettan. Supportrarna är kända för sitt passionerade stöd till klubben de älskar, oavsett hur det går.

Malmö FF
MFF Support syns, hörs och tar för sig oavsett arena de spelar på. De har även lyckats sätta avtryck på de allra största scenerna under sina år ute i Europa, där de passionerade fansen tog över bortasektionerna med råge. Eleda Stadion är ingen lätt arena att komma till, varken på planen eller på läktarna.

AIK
Även om solen nu stiger över Friends istället för Råsunda har inte AIK:s fans tappat gnistan. En av de äldsta och mest kända supportergrupperna, Black Army, håller hög internationell klass och är kända för sina imponerande och starka tifon. De hörs, syns och är alltid med i toppen när det kommer till publikligan.

Djurgårdens IF
Järnkaminerna får numera dela läktare med Bajen Fans, även om de har valt var sin sida på Tele2 Arena. Det är en klassisk supportgrupp som alltid är närvarande på matcherna och sjunger för sitt Djurgården. Frågan är när vi får höra trummorna dunka från klacken? Förmodligen aldrig, men vad gör de om 100 år.

IFK Göteborg
Åh, änglarna. Också en väldigt klassisk och supportergrupp som ofta skapar en magisk inramning för sitt IFK. Spelarna har mycket att tacka fansen för framgångarna genom åren, och inte har de svikit när spelet inte riktigt har stämt. Oavsett vilka man håller på så har väl IFK Göteborg den finaste inmarschlåten någonsin?

IF Elfsborg
Kanske en liten bubblare, men Guliganerna förtjänar mer cred än de kanske får. Alltid otroligt bra stämning på Borås Arena där fansen hjälper till att göra Elfsborg väldigt svårslagna på hemmaplan."

Helsingborg IF
Alltid kul att välja ett lag som inte spelar i Allsvenskan, men det är inte utan anledning. ’’Kärnan’’ gör det de ska och de gör det bra. Ett Skånederby mellan Malmö FF och Helsingborgs IF är svårslaget både på plan och på läktarna.

Fler artiklar i samma ämne: