26 mars 2024

6 min läsning

Sport

Högst upp på tronen – Malmö FF

Sveriges mest framgångsrika klubb någonsin är Malmö FF. Med sina 23 SM-guld sedan Allsvenskan startade är man överlägsen etta i antalet seriesegrar. Dessutom har Malmö FF inkasserat 15 Svenska Cupen-titlar vilket även de är överlägset mest i Sverige. Klubben grundades 1910 och är idag Sveriges ansikte utåt för fotboll i Europa. För att summera det kort: Malmö FF är störst, bäst och vackrast.

Isaac Kiese Thelin i Malmö FF firar sin seger i Allsvenskan efter matchen mellan Malmö FF och Elfsborg den 12 november 2023 i Malmö, Sverige.

Carl Sandin/ Bildbyrån

En snabbspolning genom MFF:s historia
Den ljusblåa färgen på Malmö FF:s matchtröjor är ikonisk, och har varit under en längre tid. 1922 blev ljusblått den officiella tröjfärgen för klubben och har prytt deras hemmaställ sedan dess.

Malmö FF gjorde sin Allsvenska debut, säsongen 1931/32, men uteslöts 1933 för att inte ha följt amatörbestämmelserna. Det var andra tider de. Säsongen 1936/37 var det dock tillbaka för att stanna. Förutom vid ett enda tillfälle säsongen 2000, när de var nere och vände i Superettan ett varv, har Malmö FF spelat i Allsvenskan varje år. Inte illa.

Titlarna har duggat tätt i MFF genom åren där det första allsvenska guldet kom redan 1944, likaså även den första Cup-titeln. Och resten som man säger är… historia!

Guldåldrarna i Allsvenskan
MFF har i många perioder varit överlägsna i Allsvenskan, vissa år mer än andra. En sådan period var mellan åren 1943 och 1952. Med fyra Allsvenska segrar och fem cuptitlar var det här några av Malmö FF:s bästa år. 49 obesegrade matcher mellan den 6 maj 1949 till den 3 juni 1951 är bara det en bedrift i sig. Laget som spelade under denna tid har ofta kallats det bästa i klubbens historia med många legendariska Malmö-ikoner.

60-talet och framför allt 70-talet var också en dominant tid för de ljusblå herrarna. Titlarna kom på löpande band och spelare efter spelare tog sig hela vägen till landslaget. Sju seriesegrar i Allsvenskan och fem i Svenska Cupen visar återigen på en storhetstid som inget annat lag kunde matcha just då. Dessutom nådde man en final i Europacupen 1979. Under dessa år spelade även en av de allra största genom tiderna sin bästa fotboll i MFF, Bosse Larsson, vila i frid.

2013-2023. Ja, vi snackar nutid. Sju SM-guld under denna period och total dominans. Vi har även fått se en hel del Europaspel samt ett guld i Svenska Cupen. Åren 2014 och 2015 kanske får beskrivas som den bästa perioden i modern tid då man nådde gruppspelet i Champions League två gånger.

Historien om Malmö FF fortsätter och om 50 år har vi förmodligen en hel del fler saker att skriva om MFF och deras briljans.

Nystarten
1999 hände det som fansen och alla i klubben drömmer mardrömmar om; att bli degraderade till Superettan. Självklart var det en tuff period som storklubb att för första gången på 60 år inte spela i den högsta divisionen. Dock gällde det bara under en säsong och MFF kom tillbaka starkare. För att nämna något positivt om nedflyttningen, var det att en viss Zlatan Ibrahimovic fick sitt stora genombrott 2000 under säsongen i Superettan. Det gick ju rätt bra för honom sedan, har jag hört. Redan 2004 blev det ett nytt SM-guld men även om det dröjde några år till innan de blev helt dominanta igen, är Malmö FF idag det kanske enda etablerade topplaget i svensk fotboll.

Historiska spelare
Som det bästa laget i svensk fotbollshistoria är det inte så svårt att gissa att många av våra bästa spelare någonsin kommer från Skånes stolthet. Och då snackar vi inte bara om spelare som briljerat inom Nordens gränser. Nej, här snackar vi världsspelare på högsta nivå. Malmö FF är och har alltid varit en talangfabrik och har kunnat kombinera det med att köpa bra spelare tack vare att framgången gett en stabil ekonomi. Här kommer en lista på några av de största och bästa.

Bosse Larsson
En legend i Malmö och en av Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna. Över 100 mål för MFF, en framgångsrik proffskarriär i Stuttgart och 70 landskamper på sitt CV. Vila i frid till en av våra absolut största

Markus Rosenberg
Hade en rätt bra karriär utomlands, men det är för åren när han återvände hem till Malmö som vi kommer att minnas honom bäst. Den perfekta kaptenen för ett MFF som nådde Champions League två år i rad. Otroligt svår att möta och en vass målskytt. Ingen glömmer väl hans avskedsmatch 2019 i Europa League när 'Mackan' satte dit 4-3 mot Dynamo Kiev i den sista minuten.

Zlatan Ibrahimovic
Är ju Sveriges absolut främste genom alla tider, men om vi hade rangordnat den här lista hade han nog inte varit etta. Hade dock en väldigt stor betydelse i och med hans rekordförsäljning 2001 när han såldes till Ajax för över 80 miljoner kronor. Guldbollar, ligatitlar och skytteligavinster runt om i hela världen, en av de bästa anfallarna vi någonsin sett.

Krister Kristersson & Roy Andersson
Stabilare mittbackslås får man leta efter. Fullkomligt dominerade under 60- och 70-talet och lät inte många anfallare komma förbi sig. Sex respektive fem SM-guld för försvararna, som dessutom båda har spelat VM för Sverige.

Hela 94-gänget är värt att nämna.
Patrik Andersson, Jonas Thern, Stefan Schwarz och Martin Dahlin. Hade egentligen kunnat sätta punkt där. Ikoner för alltid med sina insatser under VM 1994, men även ikoner i MFF som klubb. SM-guldvinnare allihop och för evigt inskrivna i Malmös historia.

Europaspelet och det ekonomiska spelet.
En Europacupfinal är en unik bedrift för ett svenskt lag, vilket Malmö FF lyckades med år 1979. Tyvärr tog det stopp mot Nottingham Forest. Om man får skylla ifrån sig, vilket jag tycker man får i det här fallet, så saknade MFF mängder av nyckelspelare. Bosse Larsson och Roy Andersson var skadade, och Krister Kristersson hade lämnat för Trelleborg.

Champions League
Det kanske inte blev några finaler 2014 och 2015 i Champions League, men att bara ta sig till gruppspelet är inte särskilt vanligt för lag från de norra delarna av Europa. Efter kvalet 2014, med vinster mot estniska FK Ventspils, tjeckiska Sparta Prag och österrikiska Red Bull Salzburg, blev MFF klara för gruppspelet. Där blev det en solklar sista plats, men i en tuff grupp med lag som Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos.

Året efter var det dags igen, men med en ännu svårare grupp.

Själva Real Madrid, storsatsande PSG med Zlatan på topp och Sjachtar Donetsk stod för motståndet. Återigen en sista plats men en stort att komma till gruppspelet två år i rad.

2021 blev det åter spel i Europas finrum utan att ta sig vidare från gruppspelet.

Europa League
2018 och 2019 tog sig MFF vidare från gruppspelet i Europa Leagues och fick spela slutspel i Europa för första gången sedan 1979. 2021 var Malmö FF tillbaka men tog sig inte förbi gruppspelet denna gång.

Pengar, pengar, pengar
Men oavsett resultaten så är den ekonomiska aspekten kanske det största och viktigaste. Europamatcherna har generat ekonomiska muskler som ingen annan klubb i Sverige ens kommer nära. MFF har kunnat accelerera satsningen på ungdomsverksamheten och har råd att köpa spelare för summor vi tidigare inte sätt i Allsvenskan. Som exempel erhöll Malmö FF cirka 170 miljoner kronor för att ha kvalat in till gruppspelet i Champions League 2021.

Fler artiklar i samma ämne: