26 mars 2024

3 min läsning

Sport

Framtiden för svensk fotboll: Spelare att ha koll på

Allsvenskan kryllar av unga, spännande spelare som bara väntar på att ta nästa kliv ut i Europa. Sällan har intresset för spelare i Allsvenskan varit så stort, och vi ser även hur övergångssummorna för spelarförsäljningar ökar och ökar. Det är en rolig men utmanande tid för svensk fotboll.

Sebastian Nanasi i Malmö FF under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Malmö FF och Varberg den 3 mars 2024 i Malmö.

Christian Örnberg/ Bildbyrån

Sebastian Nanasi, Malmö FF
Inte bara den största talangen utan hela seriens bästa spelare. Ja, Nanasi hade en otrolig säsong med sina elva mål och sju assist när MFF vann guldet. Sevärd och så där internationellt mjuk i sin teknik. Kommer att säljas för en bra slant och känns inte långt ifrån att utmana på riktigt i landslaget. En stjärna in the making.

Jusef Erabi, Hammarby IF
Stark, starkare, Jusef Erabi. Den unge anfallaren stod inför säsongen 2023 som ensam renodlad anfallare i Hammarby. Nu i efterhand förstår man varför. Sju mål på 13 starter och hade det inte varit för en skada under hösten så skulle förmodligen Hammarby hamnat betydligt högre upp i tabellen. En framtida landslagsspelare?

Lucas Bergvall, Djurgårdens IF
17-årige Bergvall besitter fotbollsegenskaper som få andra. Han har redan blivit en favorit bland fansen och ryktas kunna säljas för rekordsummor. Lucas hanterar det fysiska, besitter en mycket fin teknik och har en otrolig passningsfot. Det är inte mycket han inte klarar av på planen.

Momodou Sonko, BK Häcken
Höstens stora genombrott? När många stjärnspelare lämnade Häcken, klev Sonko verkligen fram och tog chansen. Sju mål och fyra assist på 16 starter är ruggigt bra för en kille som fyller 19 år 2024. Han ryktas till storklubbar som Liverpool och Barcelona och kan mycket väl vara nästa svenska storspelare. Hur länge stannar han kvar?

Taha Ali, Malmö FF
Får man ha en favorit? En av de mest sevärda spelarna på väldigt länge i Allsvenskan. Besitter spetsegenskaper som varenda klubb borde vara intresserade av, även landslaget. Har åkt slalom genom vartenda försvar och bidragit med tretton poäng när MFF tog guldet 2023. Född 1998 och är där med äldst på listan men Ali ska ni verkligen hålla ögonen på 2024. Blir han lite mer effektiv i sista tredjedelen dröjer det inte länge innan storklubbarna knackar på.

Jeppe Okkels, IF Elfsborg
En av veteranerna på listan med sina hela 24 år! Elva mål under säsongen 2023 och ett stort hot för alla backlinjer. Drog ett tungt lass när kollegan Jakob Ondrejka drog till Belgien och är en stor orsak till att Elfsborg var med i toppstriden. Har förmodligen en högre nivå en Allsvenskan i sig.

Tashreeq Matthews, IK Sirius
Att göra 19 poäng under en säsong är en enorm bedrift av sydafrikanen. Med nio mål och tio assist under 2023 är Matthews en av Allsvenskans absolut bästa spelare. Han bara flyter fram på planen.

Fler artiklar i samma ämne: