26 mars 2024

3 min läsning

Sport

De bästa spelarna: Från Glenn Hysén till Isak – Allsvenska fotbollseliten

Nej, det här är inte bara en artikel om spelarna som presterat bäst, utan en artikel om de främsta spelarna som har gått vägen via Allsvenskan. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma sak. De flesta av våra legender har vandrat genom det svenska seriesystemet innan de tagit steget ut i Europa, även flera av våra största talanger idag.

Markus Rosenberg i Malmö FF efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Örebro och Malmö FF den 2 november 2019 i Örebro.

Johan Bernström/ Bildbyrån

Markus Rosenberg
En sanslös krigare, en vinnare och en fantastisk lagkapten. Det var nog inga motståndare som såg fram emot att möta Malmö FF när Rosenberg var på planen. Var med och tog klubben till nya europeiska höjder och är för evigt inskriven i historieböckerna.

Filip Johansson (Svarte Filip)
Har rekordet för antalet gjorde mål under en säsong i Allsvenskan med 39 mål på 21 matcher. Inte så dumt. Har han även rekordet för störst fötter med storlek 48? En ikon i IFK Göteborg-kretsar.

Glenn Hysén
En av de bästa mittbackarna Allsvenskan har sett. Kanske inte lika elegant i sina skämt eller reklamfilmer, men att spela fotboll kunde han som ingen annan. Han var frontfigur i Göteborg under deras storhetstid på 80-talet och vann Guldbollen 1983 som Allsvensk spelare, vilket inte hör till vanligheterna.

Kim Källström
Oj, så bra han var under 2000-talet för sitt Djurgården. Kom från Häcken som en ung talang och lämnade Djurgården som en stjärna. Vann SM-guld två år i rad, 2002 och 2003, och slog sig även in i landslaget på permanent basis. Dominerade mittfältet med sin tuffhet och känsliga vänsterfot. Återvände för en kort sejour 2017.

Zlatan Ibrahimovic
Mr. "Jag är med på alla listor." Här är ett typiskt fall av någon som inte hann göra ett jätteavtryck i Allsvenskan men blev istället bara vår bästa spelare någonsin. Det var egentligen i Superettan Zlatan slog igenom, men han hann spela en del matcher i Allsvenskan innan flyttlasset bar iväg till Ajax.

Torbjörn Nilsson
Vi fortsätter på Göteborg-spåret. En av alla storstjärnor under 80-talet och även klubbens bästa målskytt genom alla tider med 332 mål. En av Sveriges största spelare någonsin

Henrik Larsson
En annan av våra allra största. Larsson var älskad vart han än kom och slog igenom i Helsingborg 1993 när han stänkte in 16 allsvenska mål. Hade en lång och succéfylld utomlandssejour innan han återvände till Helsingborg igen 2006. Är en av dem som både gjort avtryck i Allsvenskan och ute i Europa.

Lennart ’’Nacka’’ Skoglund
En Hammarby-ikon, trots att han har några få matcher i AIK-tröjan. Inledde och avslutade sin proffskarriär i Bajen och är framröstad på Hammarbys officiella hemsida som den största profilen i klubbens historia. En del av det framgångsrika svenska landslaget i VM 1958, där Nacka blev utsedd till turneringens bästa vänsterytter. Född på julafton och för er som hänger i Bajen-kretsar vet ni ju vad det betyder; julfirande vid Nackastatyn på Södermalm i Stockholm.

Fredrik Ljungberg
Den vindsnabbe yttern är mest känd för sin mycket framgångsrika tid i Arsenal. Men för er som är lite yngre så hade han också väldigt fina år i Halmstad innan flytten till London. Han kanske inte är med på en lista över de bästa som har spelat i Allsvenskan, men han var en nyckelspelare när Halmstad vann guld 1997. Ljungberg var också en av de vassaste kantspelarna vi har sett i svensk historia.

Alexander Isak
Varken en av Sveriges bästa eller Allsvenskans bästa... ännu. Isak har så mycket talang i sig att han kan bli hur bra som helst. Just nu tillhör han storsatsande Newcastle och gör mer än bra ifrån sig där. Slog igenom i Allsvenskan som 16-åring i AIK och var ostoppbar under våren 2016 innan han flyttade till Tyskland och Borussia Dortmund 2017. Bara det tar honom in på denna lista utan några frågetecken.

Fler artiklar i samma ämne: